1. De hele dag focus

Denk jij dat iemand die op een kantoor werkt nooit even z’n telefoon pakt en een berichtje beantwoordt? En weet je wat zo iemand over jou zegt als je hem iets te lang laat wachten op het terras? Of even niet oplet als hij wil afrekenen? Precies! Van horecamensen wordt verwacht dat ze continu focussen op hun werk en tussendoor niks voor zichzelf doen, soms wel 12 uur achter elkaar.

  1. De hele dag lachen

Voor de schermen lachen horecamensen eigenlijk altijd. Soms niet, maar dan staat het de volgende dag ook gelijk in een online recensie. Kijk eens voor de grap bij bijvoorbeeld een apotheker of een parkeerwachter. Een lach bij hen is net zo zeldzaam als bij een gemiddelde gast op maandagochtend. En zelfs dan zeggen horecamensen met een grote glimlach: ‘Een bijzonder goede morgen meneer, mag ik u helpen?’

  1. De hele dag spreken met de spotlights op je gericht

100 presentaties per dag

Mensen die niet in de horeca werken maken zich soms twee weken lang zenuwachtig omdat ze een praatje moeten houden voor een groep mensen. Horecamensen geven 100 van dat soort presentaties per dag!

  1. Altijd werken onder druk, iedereen kijkt op je vingers

‘Als je zo op mijn vingers kijkt dan lukt het niet hoor…’ Hoor je het ze zeggen, die mensen? Die werken denk ik niet in de horeca, denk je wel? Wij doen niet anders dan dat!

  1. Nooit ‘even’ koffie halen

Pauze? Wat is dat?!

Horecamensen hebben soms wel pauze maar altijd in overleg. Je kan moeilijk tegen een gast zeggen dat je even tien minuten weg bent, Pauze! Bijna alle andere werkende mensen lopen gewoon wanneer ze zin hebben even weg voor een kop koffie.

  1. Bij alles wat je doet is er tijdsdruk

Wist je dat het in de meeste beroepen helemaal niet vanzelfsprekend is dat iets gelijk af is? Meubels hebben levertijden van zes weken, maar ook een offerte voor nieuwe gordijnen kan zomaar zes dagen duren. Van horecamensen wordt verwacht dat alles binnen drie minuten op tafel staat. Duurt het een keer een kwartier? ‘Ik zit hier al een uur te wachten!’

  1. Wat je doet is veel moeilijker dan het eruit ziet

Net als voetballers hebben horecamensen het probleem dat ons vak er, zeker wanneer je er goed in bent, heel gemakkelijk uit ziet. Zo praten toeschouwers er dan ook over. Maar alleen de mensen die het zelf hebben gedaan, die weten dat er maar weinig mensen zijn die uit het juiste hout zijn gesneden om het mooiste vak ter wereld vol te houden!

Wouter Verkerk Heeft twee nieuwe boeken en die zijn te bestellen op www.horecabo.nl!!!!

Bestel nu met de code HBL18 Het HORECA BE LIKE PAKKET op www.horecabo.nl!  Je ontvangt vier boeken voor €25,00 inclusief verzendkosten. Dat is een voordeel van €23,80!

Deze blog verscheen eerder in november 2016 op www.wouterverkerk.nl 

U zoekt oplossingen voor uw gastvrijheid vraagstukken?

Neem contact op met Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra

Top