Deze week had ik sollicitatiegesprekken voor een nieuwe kok.

We beginnen om 10.00 uur, elk heel uur komt er een nieuwe kandidaat. Tenminste, dat zou kunnen. Solliciterende koks hebben in de praktijk een laag opkomst percentage. Dat is al mijn eerste selectie.

De eerste kok is Bram. Hij is iets te laat omdat hij het adres niet zo goed kon vinden. Geen geboortedatum op zijn CV, hij is dus wat ouder. Bram zit in de WAO, daarom wil hij zwart werken, hij dacht zelf aan 30 euro per uur. Want hij moet wel z’n Spaanse vriendin kunnen onderhouden.

Dan Stefano uit Italië om 11.00 uur. Ook hij is laat. Om 10 over 11 krijg ik een email waarin hij zijn afspraak afzegt. En ook de volgende komt niet niet opdagen.

Nancy is ook wat ouder, maar wil dolgraag aan de slag als leerling. Prima. Na 2 proefdagen ligt haar contract klaar. Op het laatste moment haakt ze af. Het waren leuke werkdagen en ze wil dolgraag aan de slag. Maar daarmee verliest ze wel haar rechten, ze zit nu in de ziektewet en dat is eigenlijk ook wel prima. Het was mij niet opgevallen dat ze ziek was.

Ondertussen meldt ook Suzanne zich ziek. Ze werkt hier een jaar in een leertraject met behoud van uitkering, 20 uur per week. Het valt haar toch te zwaar. Beter als ze wat rustiger aan doet, ze heeft immers toch nog recht op een uitkering.

Ik heb uiteindelijk 2 koks aangenomen, waarmee mijn keukenteam nu bestaat uit 3 immigranten. Thailand, Indonesië en Ukraine. Drie mensen met een blik op hun toekomst in Nederland en daar alles voor opzij zetten. Die een serieuze opleiding volgen, een vak willen leren en hard willen werken. Mijn multiculturele dreamteam.

Ondertussen komt op mijn telefoon een nieuwsflits voorbij dat Rob Jetten 50.000 polen naar Nederland wil halen om de vacatures op te vullen. Een dag later meldt Buma dat er in Nederland 450.000 mensen gevangen zitten in de bijstand.

Sico is restaurateur en schrijft een onregelmatig verschijnende gastblog op onze site. Wil je meer lezen? Meld je dan aan: https://www.linvite.nl/dagboek/

Wil je meer lezen, uit een boek van papier? Bestel dan snel je boek op www.horecabo.nl

U zoekt oplossingen voor uw gastvrijheid vraagstukken?

Neem contact op met Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra

Top